De vier elementen en de drie p's

 

Duurzame energie komt uit de vier elementen Zon, Water, Aarde en Lucht.

Met alle vier kan Toestroom overweg. Toestroom heeft veel ervaring met zonnepanelen (Zon), onderwaterturbines (Water), warmtekoude opslag (Aarde) en windmolens (Lucht). Denk daarbij niet dat Toestroom alle technieken kent en installaties doet. Nee, daarvoor kunnen we gespecialiseerde (lokale) bedrijven inschakelen. Alles draait om het proces dat voor het daadwerkelijk installeren of aanbrengen van techniek plaatsvindt. Dit proces wordt soms ernstig onderschat.

 

Zon

Waarom bijvoorbeeld liggen er nog bijna geen zonnepanelen op bedrijfspanden? Voor veel bedrijven kan het zeer rendabel zijn om ze te hebben, maar men komt niet toe aan organiseren. In dit geval kan dat betekenen: onderzoeken of het dak sterk genoeg is, offertes aanvragen bij installateurs, financieel-fiscale regelingen op een rij zetten, budget vinden, laten installeren, betalen, regeling treffen met je energieleverancier enzovoort.

En recent heeft Toestroom een lokale actie voor zonnepanelen bedacht, opgezet en begeleid. In samenwerking met een groothandel en zeven lokale installateurs hebben ongeveer honderd huishoudens tegen een heel gunstig bedrag honderd installaties van gemiddels tien zonnepanelen op hun huizen gelegd. Kwestie van organiseren en samenwerken.

 

Water

Tocardo is een toonaangevend bedrijf in Den Oever dat pionier is op het gebied van 'onderwaterturbines'. Het zijn een soort windmolens voor onderwater daar waar het water behoorlijk stroomt. Momenteel heeft Tocardo vier oefenturbines in de Afsluitdijk. Toestroom heeft ervoor gezorgd dat Tocardo een goed contract voor zijn energie heeft met Greenchoice, en dat de stroom voor zover mogelijk naar de leden van de Noordhollandse Energie Coöperatie wordt gestuurd.

 

Aarde

Samen met Kodi Energiebesparende Technieken halen we energie uit de aarde om te gebruiken als vervanger van gas. Vooral voor grotere gebouwen (met centrale verwarming) is dat bijzonder rendabel. Een bewezen techniek die gunstig is voor bewoners en omgeving, en die nog veel meer ingezet moet worden!

 

Lucht

Toestroom heeft vele jaren ervaring van windmolens, vooral van processen richting de plaatsing van windmolens. Die processen gaan helaas meestal mis door ouderwets top-down denken van overheden en bedrijven. Laten we samen oplossingen zoeken voor onze maatschappelijke noodzaak van duurzame energie, niet over de ruggen van bewoners. Op een goede manier gebracht zijn windmolens echt rendabel, niet alleen qua Profit (voor groot bedrijf en overheid) maar ook financieel voor bewoners in de omgeving (People), en niet te vergeten voor de derde 'P', Planeet.